Почивка на море Почивка На Планина | Априлци | Къща за гости "Роса" с.Табашко | Информация за курорта Априлци Добави в любими | Стартова страница
Преведи на:
За Априлци | Настаняване | Фотогалерия | Резервации | Книга за гости | Контакти
реклама от namore.info

Резервации

цена на нощувка
180 лв.


Направи резервация

Град Aприлци /200км североизточно от София, 500-600 м н.в., над 4000 жители/ се разпростира в приказно красива просторна котловина с невероятна панорамна гледка. Котловината е обградена от резервата Северен Джендем , връх Триглав, най-високия старопланински връх Ботев ( 2376 м.) и уникалния по своята форма и красота връх Марагидик.

В подножието на тези колоси се редуват плътни гористи склонове, живописни хълмове, тучни ливади, прорязани от прелестните извивки на реките Острешка, Видимска и Зла река. Тези природни дадености осигуряват на курорта прохладни нощи през летните горещини, мека и слънчева зима, чист планински въздух. Първите жители на Априлци са най-вече преселници от Търновския край - непокорни болярски родове или бежанци след турското нашествие. Но тези земи са обитавани столетия по-рано - за това свидетелстват останките от тракийски укрепителен пункт при входа на Русалийския проход.

Априлското Новоселско въстание е връхна точка в дълголетната борба за освобождение на България от османско иго. От всяко място в Новоселската котловина, която е “най-хубавият кът на земята” според проф.Марко Семов блика красота, а Балканът нашепва легенди за известни и неизвестни герои.Оживява образът на Цанко Дюстабанов, които заявява пред извънредния турски съд”Бесилката не е позор за мене” и “И тъй ние победихме”. Оживяват новоселци с черешовите топчета на позициите на Дебневсия боаз, известили с тях горещата си любов за свобода и решимостта да умрат за нея.Тук през 1901 година, по повод 25 години от въстанието е построен “Черният паметник” със средства дадени от Александър Батемберг.

Връщайки се назад във времето всичко ни напомня за онези неописуеми дни, когато обикновените овчари и копачи, занаятчиите, тайно пред Апостола на свободата Васил Левски над кръстосания пищов и сабя произнасят своята клетва”Ако ме уловят, то очите ми да вадят, месата ми да режат, както щат да ме мъчат, няма да искажа нищо” и се превръщат в бунтовници, чакащи уречения час…сякаш и сега чуваме паметните думи на Стефан Пешев”Продай си нивата , купи си пушка. В подготовката на въстанието ковачите правят пушките и сабите, марангозчиите черешовите топчета.Учениците под ръководството на даскал Никола Дабев, леят куршумуми.Кове се нажежаното желязо, изработва се оръжието.Набавя се барут, оловото се взема от дюкяните ,вземат се и скъпи вещи от църквата- всичко за делото. Въстанието се превръща в мярка за нравственост за всички- мъже, женир деца-за да останат в историята, като горди и” непокорени хора”, проляли своята кръв на Дебневския и Граднишкия боази, под Мара гидик, увиснали на бесилките в Севлиево и Търново, стигнали и устоявали българщината в турските зандани, в Диарбекир и на остров Кипър. “Девет глътки свобода”- така може да се определи Новоселската република от 1876 година, просъществувала само 9 дни, но имала своя гражданска и военна власт”военен триумвират”.

Това е една от особеностите, характеризиращи въстанието в Северното Подбалкание..Тук няма нито едно предателство. В пламъците на въстанието, в защита на републиката са убити над 160 въстаника, 8 са обесени и 9 заточени.Изгорени са 772 къщи по турска статистика.Ново село се превръща в огромно димящо пепелище. Историци ва въстанието са : Иван Марангозов, проф.Н.Ковачев, Михайл Лазаров, Марин Грашнов и др. През годините след въстанието признателното население в Новоселския край е издигнало много паметници, направило е чешми в памет на героите от 1876 година. В чест на 100 години от героичното Новоселско въстание с Указ 704/20.05.1976 година Държавният съвет на Р.България обяви новият град на републиката-Априлци, като заличи бившите села Ново село, Острец, Зла река и Видима.

Делото на новоселци винаги ще свети с яркото сияние на революцията. Него днешните и идните поколения ще славят с дълбока признателност и почит.

Тук още през 1812г. е открито килийно училище, а през 1850г. - светско училище. Признателните наследници в чест на 100 годишнината на Априлската епопея създават днешния град АПРИЛЦИ ОТ 4 СЕЛА - Ново село, Острец, Видима и Зла река през 1976г.

През последните години Априлци постепенно се превръща в привлекателен планински курорт с обновена почивна база, нови частни хотели и ресторанти, модерни дискотеки и кафенета , няколко басейна. Априлци предлага на своите гости възможности за риболов, алпинизъм, езда, колоездене, плуване, тенис, ски, безброй туристически маршрути и богата ловна база, очарователни места за пикници и плаж по речните брегове.